Varen doe je samen

Na een geslaagde pilot is tijdens de HISWA te Water 2007 het convenant “Varen doe je samen!” getekend. In dit convenant werken de deelnemende partijen met elkaar aan het verbeteren van de verkeersveiligheid op het water. In eerste instantie wordt de nadruk gelegd op goede voorlichting.

Knooppuntenboekjes
Er zijn knooppuntenboekjes uitgebracht, met daarin trajecten en knooppunten waar beroepsvaart en recreatievaart elkaar tegenkomen. Op detailkaarten staat beschreven hoe de recreatievaart de knooppunten het beste kan benaderen en oversteken. De knooppuntenboekjes zijn een aanvulling op de bestaande kaarten en niet geschikt om op te navigeren.

Website
Inmiddels is ook de website www.varendoejesamen.nl in de lucht. Op deze website zijn de knooppuntenboekjes te bestellen of te downloaden. Daarnaast is er nog veel andere informatie te vinden over veiligheid op het water.

Deelnemende partijen
Naast het Watersportverbond zijn de deelnemende partijen: Rijkswaterstaat, alle provincies, havenbedrijf Rotterdam, Groningen Seaports, Haven Amsterdam, Koninklijke Schuttevaer, ANWB, HISWA vereniging en Stichting Recreatie Toervaart Nederland.

Seinen
Communicatie op het water is belangrijk.Maar niet ieder pleziervaartuig heeft een marifoon. Beroepsvaart en pleziervaart kunnen gelukkig ook communiceren door middel van geluidsseinen. Maar weet u nog wat de seinen betekenen? Hier vindt u een artikel uit het weekblad Schuttevaer over het verschil tussen links en rechts.